Heb je een Aziatische hoornaar gespot? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de juiste stappen om te ondernemen. Ons Kenniscentrum Aziatische Hoornaar biedt een duidelijk actieplan.

De eerste stap na het waarnemen van een Aziatische hoornaar of nest is het melden op waarneming.nl Dit vereist het maken van een foto van de hoornaar (of het nest) Hoewel dit enigszins omslachtig kan lijken, is het een essentiële stap om onderscheid te maken tussen de invasieve Aziatische hoornaar en de inheemse Europese hoornaar, die we willen beschermen.

Foto Vespawatch.be

Na het plaatsen van je foto op waarneming.nl, wordt je waarneming beoordeeld en goedgekeurd. Vervolgens nemen we deze op in onze lijst. Bij meerdere waarnemingen in een bepaald gebied, organiseren we vaak een zoekgroep via WhatsApp. Belangrijk hierbij is het vaststellen van de vliegrichting van de hoornaars en het tijdsinterval van hun terugkeer. Dit helpt ons om de locatie van het nest te schatten.

In eerste instantie activeren we de lokale groep om het nest te lokaliseren via de wiekpotmethode. Als dit niet lukt, komen we ter plaatse om een hoornaar te vangen en te voorzien van een zender. Hoewel een zender geen garantie is, verhoogt het wel aanzienlijk de kans op het vinden van het nest, mede dankzij onze uitgebreide ervaring in het zoeken en lokaliseren van nesten van de Aziatische hoornaar.

Kortom, jouw belangrijkste bijdrage is het maken en plaatsen van een foto op waarneming.nl. Vanaf daar nemen wij het proces over om de Aziatische hoornaar effectief te bestrijden. Want alleen samen houden we deze invasieve soort onder controle!

Categories: Blog