In het voorjaar zullen de koninginnen van de Aziatische hoornaars welke succesvol hebben kunnen overwinteren beginnen met het bouwen van een nieuw nest, het zogenaamde primaire nest. Vaak dicht bij de grond zal de koningin een klein nest bouwen, hier eitjes in leggen en deze zelf blijven verzorgen tot dat deze eerste werksters klaar zijn om de koningin te ondersteunen.

Hiervoor kan ze een bestaande constructie gebruiken zoals een vogelhuisje, in een tuinhuis, in een haag en iedere andere plek is denkbaar, maar graag is ze enigszins beschermd. tegen weer en wind aangezien ze het hele onderhoud en bouw zelf moet doen, evenals de verzorging van het broed. Een enorme opgave dus waarbij het hard werken is! Indien er een makkelijke voedselbron is zal ze dan ook graag hiervan gebruik maken. Behalve eiwitten als de jongen pas geboren zijn, is er ook suiker nodig voor directe energie, ook (en wellicht vooral) voor de koningin zelf!

bij een gewicht boven de 0.6 gram kun je er vanuit gaan dat het om een koningin gaat

Iedere koningin welke in het voorjaar gevangen kan worden, is dan ook een nest Aziatische hoornaars minder! Of die koningin helemaal succesvol zal worden met dit primaire nest weet je uiteraard nooit helemaal zeker, maar wel weet je zeker dat indien die koningin in dit proces ergens gevangen zou worden, het nest er niet zou komen verder! Dus zo bekeken is het 100% succesvol om te proberen koninginnen in een vroeg stadium te vangen. In Frankrijk is dit een beproefde methode, en zijn de vangsten hier en daar indrukwekkend.

Aangezien dit gedaan wordt in het voorjaar, wordt dit ook wel spring trapping genoemd: koninginnen wegvangen en zo voorkomen dat ze een nest uitbouwen! de basis van spring trapping is zeer eenvoudig. Neem een pot (welke dan ook) en doe hierin een lok vloeistof voor de Aziatische hoornaar en verwerk in de deksel, zijkant of wat dan ook een ingang welk taps toeloopt. De koningin kruipt hier dan in, maar kan er niet meer uit. Overige kleine insecten zoals bijen die ook wilde kijken wat voor lekkers hier is kunnen wel ontsnappen.

Wil je bijvangst van bijen nog verder terug brengen, monteer de val dan op een ‘koninginnenrooster‘ bijen en ander klein grut kunnen dan nog makkelijker uit de val komen terwijl dit voor de Aziatische hoornaar koningin onmogelijk is. Je zult echter altijd ‘last’ hebben van ongewenste bijvangst. Vooral de Europese hoornaar zoekt op dezelfde voedselbronnen dan de Aziatische hoornaar, en het moge duidelijk zijn dat het absoluut niet de bedoeling is dat deze inheemse hoornaars weggevangen worden! De enige manier om dit juist te doen is een dagelijkse controle van de vallen, en indien er geen Aziatische hoornaar in zit alles weer los laten.

En als het dan wel raak is en je ziet een Aziatische hoornaar in je val? In dingen dood maken is de mens helaas goed, maar wij adviseren altijd deze koningin (eventueel inclusief de hele val) een dag of 3 in de vriezer te zetten. Tegen deze lage temperaturen kunnen ze niet en ze zullen eerst in slaap vallen, en hierna sterven. Je loopt zelf geen risico dan, en je geeft deze koningin een humane dood zonder gebruik making van gif of ergere middelen.

Categories: Blog

1 Comment

Louis v. d . Goor · maart 8, 2024 at 4:50 pm

Zeer belangrijke werkgroep.

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *