De Aziatische hoornaar, een potentieel gevaar voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening, roept vaak vragen op over de veiligheid voor mensen. Onze ervaringen in het veld tonen aan dat deze insecten verrassend vreedzaam en uitzonderlijk intelligent zijn. Wanneer we ze vangen en van zenders voorzien, richten ze zich vooral op ontsnappen, zonder agressief gedrag te tonen. Zelfs tijdens het markeren van hoornaars, gericht op onderzoek en monitoring, is ons team nooit aangevallen.
Desondanks moeten we voorzichtig blijven, want een steek, hoewel zeldzaam, kan gebeuren, vooral als de hoornaar in paniek raakt. Echter, dit gebeurt niet uit aanvalslust maar uit een natuurlijke reactie om te ontsnappen. De intelligentie van deze insecten is opmerkelijk; ze leren snel en vermijden actief gebieden waar ze eerder gevangen zijn.
Een significante dreiging ontstaat wanneer men in de buurt van hun nest komt. Terwijl de Europese hoornaar soms aanvalt, is de Aziatische hoornaar bijna gegarandeerd defensief in de nabijheid van zijn nest. Dit defensieve gedrag stopt zodra de afstand toeneemt, wat suggereert dat de Aziatische hoornaar primair defensief is bij directe bedreiging van het nest.
Wat betreft hun steek, hoewel deze pijnlijk kan zijn door hun lange, brede angel, is het gif van de Aziatische hoornaar vergelijkbaar met dat van een gewone wesp, zowel in hoeveelheid als samenstelling. Voor de meeste mensen is een steek geen groot probleem, tenzij men allergisch is voor wespensteken. Interessant is dat de gewone wesp, die meer aangetrokken wordt door zoetigheid, een hoger risico vormt voor steken dan de Aziatische hoornaar.
Concluderend is de Aziatische hoornaar niet inherent gevaarlijk voor mensen, mits het nest met rust wordt gelaten. De werkelijke dreiging ligt in de impact op de biodiversiteit en daarmee onze natuur en voedselvoorziening.
2 Comments
Piet van Dijk · april 19, 2024 at 1:41 pm
Er zijn verschillende berichten over de steken van de AH, in tegenstelling tot bovenstaande.
De NBV stelt: ‘Een steek is wel vaker levensbedreigend en pijnlijker dan een steek van een gewone wesp, vooral na meerdere steken’.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit: ‘Een steek van een hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp’.
Westvlaanderen.be: ,,De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.”‘
Antigifcentrum België: ,,Steken van een individuele Aziatische hoornaar zijn te vergelijken met de inheemse.”
Philip Apeldoorn · april 19, 2024 at 5:49 pm
Ik ga hierbij uit van de kennis zoals mij deze ter beschikking is gesteld. Uiteraard heeft iedere steek een risico, en kan potentieel dodelijk zijn bij een allergie. Ik oordeel hierbij vooral namens de mensen in ons team die de nesten weghalen, en regelmatig van een steek (of meer) worden voorzien.